gov.ua Державні сайти України
Пошук

Інспектори Управління Держпраці у Черкаській області перевірили технічний стан котелень у навчальних закладах

15 січня 2018

Державними інспекторами Управління Держпраці у Черкаській області проведено вибіркові перевірки технічного стану приміщень котелень, безпечних умов експлуатації котлів, укомплектованості систем опалення у дошкільних та загальноосвітніх закладах Уманського району. Особливу увагу інспектори приділили закладам освіти, в яких котельні облаштовані в підвальних, прибудованих до шкіл приміщеннях та безпосередньо в приміщеннях освітніх закладів. Таке розташування котелень суперечить Державним будівельним нормам України та вимогам Закону України «Про охорону праці», оскільки підвищує ризик виникнення надзвичайних ситуацій, що становлять загрозу для життя і здоров’я дітей.

Під час перевірок було перевірено наявність дозволів на експлуатацію котлів та котельного обладнання, укомплектованість систем опалення справною арматурою та контрольно-вимірювальними приладами, проведено технічний огляд котлів, стан електромереж, приміщень котелень тощо.

Фахівці Управління зафіксували, що найбільш поширеними порушеннями в закладах освіти Уманського району є: виготовлення і монтування котлів неспеціалізованими організаціями, відсутність проектної та конструкторської документації, непроведення технічного огляду котлів, неналежний технічний стан запобіжних клапанів топки та газоходів котлів.

На засіданні ради безпеки життєдіяльності Уманської районної державної адміністрації завідувач сектору нагляду в машинобудуванні та енергетиці Управління Микола Горошко запропонував комплексно вивчити зазначену проблему та створити робочу групу для підготовки програми з виведення котельного обладнання з підвальних приміщень навчальних закладів, проведення модернізації котелень із заміною котлів на більш безпечні.