gov.ua Державні сайти України
Пошук

Дніпропетровщина: за результатами інспекційних відвідувань 22 працівники отримали виплати за роботу в несприятливих умовах, 40 – оформлені офіційно

03 січня 2018

Посадовими особами Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області здійснено інспекційне відвідування одного з комунальних закладів охорони здоров’я м. Кривий Ріг.

Встановлено, що 22 працівникам не виплачувалась протягом січня-листопада 2017 року доплата у розмірі 10 % посадового окладу за використання у роботі дезінфікуючих засобів.

За результатами інспекційного відвідування було складено акт та винесено припис, на виконання якого роботодавець виплатив працівникам закладу за роботу в несприятливих умовах 83551 тис. гривень.

Довідково: оплата праці працівників здійснюється за фактично відпрацьований час виходячи з посадового окладу (тарифної ставки, ставки заробітної плати) або залежно від виконання норм виробітку і відрядних розцінок з урахуванням підвищень, доплат та надбавок, передбачених діючим законодавством.  Підпунктом “ґ” підпункту 3 пункту 3 постанови Кабінету Міністрів України від 30.08.2002 N 1298 “Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери” передбачена виплата працівникам за використання в роботі дезінфікуючих засобів у розмірі 10 відсотків посадового (місячного) окладу. Вказана доплата відноситься до виплат за роботу в несприятливих умовах та нараховується понад розмір мінімальної заробітної плати (3200 грн).

Під час інспектування виробничого підприємства також встановлено низку порушень законодавства про працю. Зокрема, працівники допущені до роботи без належного оформлення трудових відносин, заробітна плата виплачувалася не в повному обсязі.

На виконання припису посадових осіб Держпраці роботодавець уклав трудові договори з 40 працівниками. 16 працівникам було донараховано заробітну плату на загальну суму 10 тис. гривень.

Відповідно до статті 265 КЗпП України за кожного неоформленого працівника передбачено штраф у 30-кратному розмірі мінімальної заробітної плати.