gov.ua Державні сайти України
Пошук

На Львівщині підсумували роботу Головного управління Держпраці за 11 місяців

27 грудня 2017

У вівторок, 26 грудня,  відбулося засідання колегії  ГУ Держпраці у Львівській області: підбито підсумки роботи управління за 11 місяців.

Передусім учасники засідання обговорили заходи  державного контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення на підприємствах області.

Начальник ГУ Держпраці у Львівській області Ольга Вільхова наголосила, що питання легалізації зайнятості та детінізації заробітної плати – це пріоритети як на рівні держави, так і на рівні області.

Перший заступник начальника ГУ Держпраці у Львівській області Олена Грицак зазначила, що основним напрямом роботи управління з питань праці є проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи із суб’єктами господарювання.

Впродовж січня-листопада 2017 року, – поінформувала доповідач, – фахівцями Управління проведено 1088 контрольних заходів у 969 суб’єктів господарювання. За результатами цих заходів внесено 615 приписів на усунення виявлених порушень, складено 150 протоколів за ст. 41 та 188-1 КУпАП, винесено 75 постанов за ст. 188-6 КУпАП на суму 81 226 гривень, 524 постанови про накладення штрафних санкцій за ст. 265 КЗпПУ на загальну суму 9 004 800 гривень. 57 матеріалів перевірок скеровано в правоохоронні органи за ознаками ст. 172 та 175 КК України. Водночас Олена Грицак зазначила,  що у Львівській області  знизилась заборгованість із виплати заробітної плати.

За словами начальника управління з питань праці  ГУ Держпраці у Львівській області Оксани Єзерської, суб’єкти господарювання на виконання вимог приписів щодо дотримання мінімальних гарантій в оплаті праці донарахували працівникам 3 132 590 гривень.

«Економічно активні підприємства, що мають заборгованість з виплати заробітної плати, повинні бути охоплені контролем на 100%. Стосовно них слід вжити усіх передбачених законодавством заходів», – наголосила Ольга Вільхова.

Проаналізовано також підсумки здійснення нагляду в гірничодобувній промисловості. Так, за 11 місяців цього року фахівці відділу  нагляду у гірничодобувній промисловості провели 11 планових перевірок суб’єктів господарювання та 250  превентивних заходів з питань охорони  праці, промислової безпеки, гірничого законодавства.

Констатуючи той факт, що, за даними Держпраці,  смертельний  виробничий  травматизм  зріс  у  вугільній галузі, АПК, металургійній  та невиробничій сфері, члени колегії відзначили, що у Львівській області зменшився травматизм на підприємствах машинобудівної промисловості, на  транспорті, в будівництві, котлонагляді,  на підіймальних спорудах.

Було заслухано представників підприємств, де сталися нещасні випадки. Представники ВП «Шахта «Лісова», ЛКП ШРП Галицького району та ТзОВ «МС Гарант» поінформували про  виконання заходів щодо запобігання нещасним випадкам на виробництві. Зокрема, директор ВП «Шахта «Лісова» Ігор Дзік  запевнив, що усі організаційні заходи, які були запропоновані спеціальними комісіями з розслідування нещасних випадків,  на підприємстві виконані.

На завершення Ольга Вільхова вручила подяки студенту IV курсу Національного університету «Львівська політехніка»  Володимиру Демченку та заступнику директора з науково-педагогічної роботи Інституту підприємництва та перспективних технологій Національного університету «Львівська політехніка» Юрію Слюсарчуку за створення мультиплікаційного соціального ролика про переваги легального працевлаштування.