gov.ua Державні сайти України
Пошук

Колегія Управління Держпраці в Миколаївській області: обговорено механізми співпраці з органами місцевого самоврядування щодо додержання законодавства про працю

28 листопада 2017

Основним питанням, що розглядалося на засіданні колегії, була взаємодія Управління Держпраці в Миколаївській області з органами місцевого самоврядування щодо державного контролю та нагляду за додержанням законодавства про працю.

Перший заступник начальника Управління Держпраці в Миколаївській області Яна Скуратовська поінформувала про допомогу міським радам міст обласного значення та об’єднаним територіальним громадам щодо впровадження посад інспекторів праці.

Своїм досвідом поділилася начальник управління соціального захисту населення Вознесенської міської ради Ірина Шишляннікова. Вознесенська міська рада однією з перших реалізувала вимоги положення про здійснення повноважень державного контролю за додержанням законодавства про працю.

Учасники колегії також проаналізували роботу Управління з контролю за дотриманням мінімальних гарантій в оплаті праці в Миколаївській області та м. Миколаєві. Упродовж 2017 року було проведено 107 інспекційних заходів, але виявлено тільки 3 випадки порушення прав працівників. Це свідчить про позитивну тенденцію щодо дотримання роботодавцями законодавства про працю.

Стосовно виявлення незадекларованої праці на Миколаївщині члени колегії констатували: за результатами інспекційних відвідувань у поточному році інспектори праці виявили порушення трудових прав 46 працівників. Уповноваженими особами Управління Держпраці у Миколаївській області накладено штрафні санкції на суб’єктів господарювання, які використовували найману працю без укладання трудових договорів,  на загальну суму 4 416 000 гривень.

Члени колегії Управління Держпраці в Миколаївській області вирішили продовжити інформаційно-роз’яснювальну роботу в об’єднаних територіальних громадах в контексті реалізації вимог ст. 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»; забезпечити першочергове проведення інспекційних відвідувань за зверненнями громадян про порушення юридичними та фізичними особами-підприємцями мінімальних гарантій в оплаті праці, використання праці без оформлення трудових відносин.