gov.ua Державні сайти України
Пошук

За неналежне оформлення працівників сумського підприємця оштрафовано на 384 000 грн.

30 жовтня 2017

Фахівці Управління Держпраці спільно зі спеціалістами Державної фіскальної служби Сумщини провели інспекційне відвідування одного з підприємців області щодо дотримання вимог трудового законодавства, а саме належного оформлення трудових відносин з найманими працівниками.

Суб’єкт господарювання порушив вимоги частини 1, 3 статті 24 Кодексу законів про працю України відносно чотирьох найманих працівників. Допустив до роботи працівників без укладення з ними трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Слід наголосити, що основним видом діяльності  підприємця є виробництво хліба та хлібобулочних виробів. Так, продукти виготовлялися працівниками, стан здоров’я яких не контролюється роботодавцем: не фіксується  проходження медичних оглядів, що є особливо важливим при роботі з продовольчими товарами.

Вагомим є й те, що одна із неоформлених працівників – не має українського громадянства. Тож роботодавець порушив законодавство й в частині працевлаштування іноземних громадян. Щодо даного факту матеріали контрольного заходу передано до органів Державної міграційної служби України для подальшого прийняття відповідного рішення.

Відповідно до частини 3 статті 265 Кодексу законів про працю України сума штрафної санкції за допуск до роботи неоформленого працівника становить тридцять мінімальних заробітних плат, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого порушено законодавство.

Таким чином, штрафна санкція  за виявлені порушення складає сто двадцять мінімальних заробітних плат, при розмірі мінімальної заробітної плати 3 200 грн.

Фізичній особі-підприємцю Управлінням Держпраці у Сумській області винесено штраф у 384 000 грн.