gov.ua Державні сайти України
Пошук

Інспектори Держпраці виявили порушення з охорони праці у конотопському КП «Теплогарант»

20 жовтня 2017

Під час планової перевірки конотопського КП «Теплогарант» фахівці Управління Держпраці у Сумській області зафіксували низку порушень вимог законодавства з охорони праці, які унеможливлюють надання суб’єктом господарювання послуг з опалення в місті Конотоп у повному обсязі.

Комунальне підприємство «Теплогарант» є основним постачальником опалення у місті Конотоп та забезпечує теплом близько 70 % обʼєктів. Встановлені порушення з охорони праці безпосередньо впливають на здатність суб’єкта господарювання повноцінно здійснювати свою діяльність.

Інспекторами встановлено, що в КП «Теплогарант» роботи підвищеної небезпеки виконуються без наявності відповідних дозвільних документів. Це земляні роботи на глибині понад 2 метри або в зоні розташування підземних комунікацій, роботи в колодязях, шурфах, траншеях, котлованах, бункерах, камерах, колекторах, замкнутому просторі (ємностях, боксах, топках, трубопроводах) тощо. Також підприємство не отримало дозвіл на експлуатацію котлів, підйомників, трансформаторної підстанції.

Суб’єктом господарювання не проведено експертне обстеження й позачергове технічне опосвідчення котлів після відпрацювання ними нормативного терміну устаткування підвищеної небезпеки. Не проведено випробування та вимірювання електроустановок згідно з нормативними документами, випробування ізолювальної частини штанги переносного заземлення. Такі порушення вимог з охорони праці становлять загрозу життю та здоров’ю працівників і можуть спричинити нещасний випадок.

Працівники підприємства, які обслуговують електроустановки, не забезпечені засобами захисту відповідно до норм комплектування засобами захисту.

У звʼязку із виявленими порушеннями вимог нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки Держпраці попередила керівництво підприємства про необхідність негайного часткового зупинення робіт, а також про заборону експлуатації 90 % парових та водогрійних котлів.  

За результатами контрольного заходу фахівці Управління Держпраці у Сумській області провели нараду з керівництвом підприємства та житлово-комунального господарства міста з метою обговорення шляхів усунення виявлених порушень у КП «Теплогарант» та недопущення аварій під час опалювального сезону.