gov.ua Державні сайти України
Пошук

Робоча поїздка Голови Держпраці на Житомирщину: на колегії обговорено повноваження інспекторів праці органів місцевого самоврядування

18 жовтня 2017

Голова Державної служби України з питань праці Роман Чернега 18 жовтня 2017 року під час робочої поїздки взяв участь у засіданні колегії Управління Держпраці в Житомирській області. На колегії підбили підсумки роботи Управління за 9 місяців поточного року, окреслили пріоритетні напрями подальшої діяльності та узгодили план роботи.

Особливу увагу члени колегії звернули на стан взаємодії Управління з органами місцевого самоврядування щодо питань державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю.

Голова Держпраці підкреслив виняткову роль інспекторів праці у вирішенні питань, що сьогодні є надзвичайно важливими для суспільства: забезпечення у повному обсязі і своєчасної виплати заробітної плати, дотримання мінімальних гарантій в оплаті праці, належне оформлення трудових відносин.

«Пріоритетом у роботі залишається процес детінізації доходів і легалізація трудових відносин. Кожна людина має знати про перспективи і переваги офіційного працевлаштування і розуміти всі ризики та наслідки, які виникають при отриманні зарплати «у конверті» та неофіційному працевлаштуванні. Проведення інспекторами праці превентивних заходів, роз’яснювальна робота, безперечно, дасть відчутний позитивний результат», – зазначив Роман Чернега.

У Житомирській області триває робота щодо децентралізації функцій державної влади. Між Управлінням Держпраці у Житомирській області та громадами налагоджена тісна співпраця, зокрема стосовно надання роз’яснень та консультацій про повноваження інспекторів праці. Вже 10 громад Житомирщини ввели посаду інспектора праці у свій штат.

Загалом протягом 9 місяців поточного року головні державні інспектори Управління здійснили 733 перевірки з питань дотримання трудового законодавства. Порушення законодавства про працю  були  зафіксовані  у 58 % випадках. На виконання приписів державних інспекторів праці підприємствами області погашено 823,7 тис. грн заборгованості із заробітної плати.

За результатами розгляду питань порядку денного засідання колегією прийнято рішення посилити роз’яснювальну роботу серед населення, працівників органів місцевого самоврядування щодо нового порядку здійснення нагляду і контролю за додержанням законодавства про працю.