gov.ua Державні сайти України
Пошук

Колегія Управління Держпраці у Миколаївській області: проаналізовано стан професійної захворюваності та профілактичні заходи

21 вересня 2017

19 вересня 2017 року на колегії управління Держпраці в Миколаївській області  йшлося про стан професійної захворюваності у Миколаївській області та заходи щодо її профілактики.

У розгляді питань порядку денного, окрім членів колегії, взяли участь позаштатний обласний профпатолог управління охорони здоров’я Миколаївської обласної державної адміністрації, начальник відділу профілактики виробничого травматизму — головний страховий експерт з охорони праці управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Миколаївській області, представники Миколаївського обласного протитуберкульозного диспансеру, Миколаївського обласного бюро судово-медичної експертизи, Казанківської центральної районної лікарні, Державного підприємства науково-виробничого комплексу газотурбобудування «Зоря» — «Машпроект».

Перший заступник начальника управління Держпраці у Миколаївській області Яна Скуратовська, ознайомивши присутніх із результатами аналізу професійної захворюваності в області, наголосила: «Стан здоров’я працездатного населення залежить від багатьох факторів, у тому числі від характеру й умов праці. Сьогодні в Україні активно розвиваються інформаційні технології, з’явилося багато нових чинників, що шкодять здоров’ю: нові матеріали, види енергії, інформаційні навантаження на організм. Усі вони потребують глибоких фізіологічних, токсикологічних та гігієнічних досліджень».

За останні 5 років (2012-2016 рр.) у Миколаївській області зареєстровано 23 випадки хронічних професійних захворювань. У структурі професійної патології на першому місці — захворювання від дії пилу: хронічний бронхіт (44%), на другому — захворювання від дії біологічного фактору: туберкульоз  (39%), на третьому — захворювання від дії фізичних факторів (17%, у тому числі 13% — вібраційна хвороба, 4% — нейросенсорна приглухуватість).

Рівень професійної захворюваності у Миколаївській області за І півріччя 2017 суттєво зріс порівняно з аналогічним періодом минулого року. Так, за абсолютними показниками у 2016  встановлено 3 випадки професійної захворюваності, а у 2017 році лише на І півріччя – 8 випадків.

У звʼязку з цим на засіданні особливу увагу було приділено профілактичним заходам, необхідності вдосконалення нормативної бази. Обговорено також порядок взаємодії інспекторів праці, охорони та гігієни праці при здійсненні державного нагляду.