gov.ua Державні сайти України
Пошук

На онлайн-прийомі розглянули особливості проходження медичних оглядів осіб, зайнятих на роботах зі шкідливими та небезпечними умовами праці

30 серпня 2017

На онлайн-прийомі громадян до Голови Держпраці звернулася Наталія Соболєва. Вона – начальник відділу охорони праці Рівненського обласного виробничого комунального підприємства водопровідно-каналізаційного господарства «Рівнеоблводоканал».

“Рівнеоблводоканал” – найбільший на Рівненщині суб’єкт господарювання серед 46 підприємств галузі. Має 627 км водопровідних та 496 км каналізаційних мереж, 117 артезіанських свердловин, 4 станції знезалізнення, 7 насосних станцій. Чисельність працівників – понад 700.

Про безпеку кожного з них дбає саме Наталія Соболєва. Вона вже 23 роки працює у сфері охорони праці, а тому особливо переймається проблемами своїх колег та підлеглих. З тим і відвідала онлайн-прийом Голови Держпраці, саме таким способом вирішила з’ясувати, чи можна певним працівникам підприємства проходити медичний огляд тільки один раз на рік? Адже наказом Міністерства охорони здоров’я №246 від 2007 року затверджений «Порядок  проведення  медичних оглядів працівників певних категорій»,  який розроблений на  виконання  статті  17 Закону України «Про охорону праці» та визначає процедуру проведення  попереднього  (під  час  прийняття   на   роботу)   та періодичних   (протягом   трудової  діяльності)  медичних  оглядів працівників,  зайнятих на важких роботах, роботах зі шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких,  де є потреба у професійному доборі,  щорічному обов’язковому медичному огляді осіб віком до 21 року. Наказом МОЗ від 23.07.2002 року №280 затверджені «Правила проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб», які визначають проходження медичного огляду один раз на півроку.

На підприємстві, де працює Наталія, певна категорія працівників однієї професії  проходить медогляд як по одному, так і по іншому із зазначених наказів МОЗ. За словами Наталії, це фактично відриває працівників від виробничого процесу та фінансово обтяжує підприємство.

Вислухавши, Роман Чернега зі свого боку висловив розуміння пані Наталії, але роз’яснив, що відповідно до законів на теперішній час, оптимізувати, і з тим проходити медичний огляд певній категорії працівників тільки раз на рік неможливо. Адже, медичний огляд по наказу Міністерства охорони здоров’я № 280 проводиться з метою запобігання розповсюдженню інфекційних та небезпечних захворювань серед населення. Під час медичного огляду працівників оглядають лише лікар-терапевт, лікар-дерматовенеролог, лікар-отоларинголог, лікар-стоматолог, та не вивчається вплив факторів виробничого середовища на працівника.

Метою ж медичного огляду відповідно до наказу Міністерства охорони здоров’я № 246 є:

– своєчасне виявлення ранніх ознак гострих і хронічних професійних захворювань (отруєнь), загальних та виробничо зумовлених захворювань у працівників;

– забезпечення динамічного спостереження за станом здоров’я працівників в умовах дії шкідливих та небезпечних виробничих факторів і трудового процесу;

– вирішення питання щодо можливості працівника продовжувати роботу в умовах дії конкретних шкідливих та небезпечних виробничих факторів і трудового процесу;

– розробки індивідуальних та групових закладів охорони здоров’я та реабілітаційних заходів працівникам, що віднесені за результатами медичного огляду до групи ризику.

За результатами такого медичного огляду лікар – профпатолог робить висновок щодо стану здоров’я працівника в умовах дії конкретних шкідливих та небезпечних виробничих факторів та можливості продовжувати виконувати такі роботи.

Онлайн-прийом Голови Держпраці відвідало троє громадян з Рівненської області, розглядалися питання з трудового законодавства та охорони праці.