gov.ua Державні сайти України
Пошук

Пілотна кампанія з подолання незадекларованої праці: фахівці управлінь Держпраці та Пенсійного фонду провели інформаційні зустрічі з жителями сіл Черкащини

29 серпня 2017

Заступник начальника відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці в Черкаській області Любов Ткаченко, інспектор праці Руслана Кожушко та представники Головного управління Пенсійного фонду України в Черкаській області зустрілися з жителями та фізичними особами – підприємцями (ФОП) сіл Черкаського району. А також під час виїзної кампанії проведено два інспекційних відвідування суб’єктів господарювання.

Інспектори праці поінформували найманих працівників про проведення на Черкащині пілотної кампанії Міжнародної організації праці з виявлення незадекларованої зайнятості та попередили ФОПи про відповідальність у разі використання праці неоформлених працівників відповідно  до вимог законодавства.

Сплата єдиного соціального внеску з офіційно нарахованої заробітної плати впливає на розмір допомог у разі втрати роботи, у разі хвороби (оплати лікарняного), у разі нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, при виході на пенсію. Так,  найманих працівників закликали відповідально ставитися до свого майбутнього та наполягати на офіційному працевлаштуванні.

Під час інспекційних відвідувань інспектори праці нагадали представникам ФОПів, що правила проведення індексації змінилися ще з грудня 2015 року, а  з 1 січня 2016 року підняли ще й поріг індексації з 101 % до 103 %.  Із 1 січня 2017 року змінено також визначення мінімальної зарплати та підвищено її розмір удвічі. Тому, якщо роботодавець востаннє підвищив оклади працівникам у січні поточного року (унаслідок чого вони втратили право на індексацію), то у червні 2017 року є підстави нараховувати індексацію.

Мешканці сіл Дубіївка, Руська Поляна та смт Ірдинь під час виїзної акції отримали буклети з інфографікою про проведення пілотної кампанії з подолання незадекларованої праці. Роботодавцям надані консультації щодо Порядку здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, відповідальності у разі порушення вимог законодавства.