gov.ua Державні сайти України
Пошук

Позапланова перевірка прокатного департаменту металургійного виробництва ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг»: підсумки

15 серпня 2017

У липні поточного року фахівцями Криворізького гірничопромислового управління Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області було проведено позапланову перевірку стану дотримання законодавства з питань промислової безпеки та охорони праці в структурних підрозділах прокатного департаменту металургійного виробництва ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг».

Підставою для проведення даної перевірки став нещасний випадок зі смертельним наслідком, який стався 16 березня 2017 року з вальцювальником стану гарячого прокату безперервно-заготовочного стану цеху блюмінг.

Для того щоб обговорити результати перевірки та шляхи усунення виявлених порушень вимог законодавства фахівці Держпраці ініціювали проведення наради, до участі у якій були запрошені провідні фахівці, технічні керівники прокатного департаменту та керівники служби охорони праці підприємств товариства.

Голова комісії, начальник відділу нагляду у металургії, машинобудуванні, котлонагляді та за підйомними спорудами Криворізького гірничопромислового управління ГУ Держпраці у Дніпропетровській області Володимир Губаренко поінформував про порушення нормативно-правових актів з охорони праці, зазначені у приписі перевірки, та заходи щодо їх усунення з метою попередження травмування працівників.

Зокрема, йшлося про відсутність поручневого огородження стаціонарного майданчика для налаштування кліті стану та суцільного огородження відкритих рухомих частин обладнання. Порушено питання стосовно того, що після заборони пересування по містку до приводів клітей не було внесено зміни в схему пішохідного руху територією цеху блумінг, а також у схеми пішохідного руху під час аварій та надзвичайних ситуацій. Не подаються відповідні звукові сигнали та не спрацьовує одночасно світлова сигналізація перед пуском станів. Деякі машини, механізми та устаткування підвищеної небезпеки експлуатувалися без проведеного у встановлені строки позачергового технічного огляду. Виявлено обладнання, задіяне у виробничому процесі, яке отримало негативний висновок експертного обстеження.

Чимало запитань було до ведення технічної документації, зокрема інструкцій з охорони праці, видачі нарядів-допусків, протоколів перевірки знань з питань охорони праці. На підприємстві несвоєчасно проводилися інструктажі та періодичне навчання працівників в спеціалізованих навчальних закладах.

Фахівці Держпраці акцентували на обов’язковому дотриманні вимог нормативно-правових актів з охорони праці під час експлуатації основного технологічного обладнання прокатного виробництва з огляду на незадовільний стан цієї роботи.

Керівництво прокатного департаменту металургійного виробництва  ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» зобов’язали усунути у встановлені приписом терміни зазначені порушення і подати звіти до Криворізького гірничопромислового управління.