gov.ua Державні сайти України
Пошук

Колегія Головного управління Держпраці у Донецькій області: підсумки роботи за І півріччя 2017 року

09 серпня 2017

На засіданні колегії ГУ Держпраці у Донецькій області розглянуто підсумки роботи у 1 півріччі 2017 року та окреслено завдання щодо подальшого вдосконалення наглядової діяльності у сфері промислової безпеки, охорони праці, гігієни праці, додержання законодавства про працю, зайнятість населення, загальнообов’язкове державне соціальне страхування в частині призначення, нарахування та виплати допомоги, компенсацій, надання соціальних послуг та інших видів матеріального забезпечення.

Зокрема, аналізуючи стан виробничого травматизму у I півріччі 2017 року,  начальник Головного управління констатував негативну тенденцію: «У першому півріччі відбулося зростання травматизму. З  початку року на вугільних підприємствах у Донецькій області зафіксовано 202 випадки загального виробничого травматизму, в тому числі  34 нещасних випадки з тяжкими наслідками,  що на 12, або на 64,7%, більше ніж за аналогічний період 2016 року, та 8 нещасних випадків зі смертельними наслідками».

З початку року фахівцями управління гірничого нагляду було  проведено 384 позапланові перевірки у суб’єктів  господарювання. За результатами перевірок до  адміністративного  суду  направлено  36  позовних  заяв щодо зупинки виконання робіт.

«З метою  поліпшення державного гірничотехнічного нагляду за підприємствами, які систематично порушують нормативні акти з охорони праці та техніки безпеки, необхідно передбачити застосування фінансових санкцій у вигляді штрафів, що накладатимуться на підприємства, а не на посадових осіб та працівників. Це буде стимулювати власника підприємства до поліпшення системи охорони праці, що дасть змогу знизити травматизм, уникати аварійних ситуацій та разом з тим підвищити авторитет державних органів у сфері охорони праці», – зауважив начальник управління з гірничого нагляду Самохвалов Д.Ю.

Статистика травматизму на піднаглядних підприємствах: у  І півріччі 2017 році травмовано – 86 осіб, з них 5 — зі смертельним наслідком.

З метою профілактики нещасних випадків на виробництві на промислових підприємствах області фахівцями Управління регулярно проводяться заходи з формування культури охорони праці.

Управлінням нагляду в промисловості і на об’єктах підвищеної небезпеки  впродовж І півріччя 2017 року було проведено 826 позапланових перевірок суб’єктів господарювання, з них 161 перевірка – на вимогу правоохоронних органів.

Виявлено 6106 порушень нормативно-правових актів з охорони праці. До адміністративної відповідальності притягнуто 86  працівників, накладено штрафів на загальну суму 22,7 тис. гривень.

Протягом січня–червня 2017 року управлінням з питань праці проведено 60 перевірок з питань додержання законодавства про працю, у 39 суб’єктів господарювання виявлено порушення. Внесено 29 приписів, складено 22 протоколи про притягнення керівників підприємств до адміністративної відповідальності. Матеріали 18 перевірок направлено до правоохоронних органів для притягнення винних осіб до кримінальної відповідальності. За результатами перевірок винесено 57 постанов про накладення фінансових санкцій на суб’єктів господарювання на загальну суму 4241600 грн., з них сплачено штрафів на суму 148800 гривень.

Також за вказаний період Управлінням Держпраці розглянуто 1003 звернення.