gov.ua Державні сайти України
Пошук

Вінниччина: з кандидатами на посаду інспектора праці обговорили їхні повноваження

31 липня 2017

27 липня 2017 року у Вінниці проведено семінар-нараду з представниками органів місцевого самоврядування – кандидатами на посаду інспектора праці.

У роботі семінару взяли участь: начальник Управління Держпраці Володимир Марунько,  заступник начальника Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області Марина Єрошенко, посадовці об’єднаних територіальних громад, представники міських рад міст обласного значення та головні державні інспектори відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Вінницькій області.

Начальник Управління Держпраці Володимир Марунько привітав майбутніх колег. «Сьогодні держава передає певні контрольні функції виконавчим органам об’єднаних територіальних громад, міським радам обласного значення. Невдовзі ви отримаєте значні повноваження у сфері контролю за дотриманням законодавства про працю, але вони передбачають і надзвичайно велику відповідальність. Насамперед, особисту. Уникайте спокус і ніколи не забувайте, що ви уповноважені державою на виконання її функцій», – зазначив керівник.

Марина Єрошенко акцентувала увагу на змісті пенсійної реформи та взаємодії з Держпраці щодо виявлення неоформлених трудових відносин та легальної виплати заробітної плати.

Заступник начальника Управління Держпраці Юрій Ковальчук зупинився на аспектах делегування повноважень відповідно до Порядку здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.04.2017 №295. Зокрема, органи місцевого самоврядування можуть перевіряти всіх роботодавців – як юридичних осіб усіх форм власності, так і фізичних осіб – підприємців за чітко визначеними напрямами: своєчасна та в повному обсязі оплата праці, додержання мінімальних гарантій в оплаті праці, оформлення трудових відносин.

На Держпраці покладено здійснення нагляду за тим, як органи місцевого самоврядування виконуватимуть делеговані повноваження. Перевірятиметься й інспекційна діяльність виконавчих органів рад.

Головний спеціаліст – юрисконсульт Валентин Коробчинський зупинився на організаційних та процесуальних аспектах здійснення контролю за дотриманням законодавства про працю відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України та ст. 265 КЗпП.