gov.ua Державні сайти України
Пошук

Чернівецька область: на колегії Управління Держпраці підсумовано результати пріоритетних напрямів роботи у першому півріччі 2017 року

20 липня 2017

В Управлінні  Держпраці у Чернівецькій області відбулася підсумкова колегія за результатами роботи відомства у першому півріччі 2017 року.

У роботі колегії взяв участь  заступник Голови Державної служби України з питань праці Ігор Шумелюк, котрий перебував на Буковині з робочою поїздкою.

Під час зібрання детально проаналізовано  діяльність інспекторського складу щодо державного нагляду за дотриманням законодавства  про оплату праці в регіоні;  дотриманням законодавства про працю неповнолітніх; впровадження заходів щодо підвищення ефективної діяльності у сфері охорони праці та низки інших важливих питань.

На засіданні зазначалося, що за січень-червень 2017 року головними державними інспекторами Управління Держпраці проведено 240 перевірок з питань додержання законодавства про працю у 228 суб’єктів господарювання краю.

Порушення законодавства про працю виявлено у 185 місцевих роботодавців, тобто у понад  80%.  І цей факт свідчить про необхідність посилення, зокрема,  ефективності заходів державного нагляду  та контролю за своєчасністю виплати заробітної плати працівника, дотримання роботодавцями мінімальних гарантій в оплаті праці, а також забезпечення заходів державного нагляду та контролю з питань додержання законодавства про працю у частині виявлення працівників, котрі трудяться  без укладання трудових  договорів, або виконують роботу на підставі цивільно-правових договорів, що мають ознаки трудових.

Під час роботи колегії зазначено: в регіоні окреслилися певні позитивні тенденції щодо зменшення виробничого травматизму. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року, рівень смертельного виробничого  травматизму зменшився утричі, а рівень загального травматизму – майже на 20%.

Цьому сприяли заходи державного нагляду за дотриманням законодавства про промислову безпеку та охорону праці, проведені  Управлінням Держпраці, а також превентивна інформаційно-роз’яснювальна кампанія . Так, з початку року на піднаглядових підприємствах області виявлено понад 2600 порушень законодавчих та нормативно-правових актів  з охорони праці. Хоча слід зауважити, що перевірками Управління Держпраці було охоплено менше 1% виробничих об’єктів області.

До активної  співпраці з органами місцевого самоврядування задля реалізації Постанови Кабінету Міністрів України №295 «Деякі питання реалізації статті 295 Кодексу законів про працю України та статті 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» закликав заступник Голови Державної служби України з питань праці Ігор Шумелюк.

«Діяльність Управління у напрямі створення при органах місцевого самоврядування відповідних структурних підрозділів чи посад інспекторів праці має проводитися у Чернівецькій області значно активніше, – наголосив заступник Голови Держпраці України. – В об’єднаних територіальних громадах має бути створено посади  інспекторів праці. Але хочу наголосити: завдання інспектора не карати, а попередити, проконсультувати і таким чином запобігти  порушенням законодавства про працю з боку роботодавців, чи працівників. Підкреслюю: необхідно апелювати до свідомості очільників територіальних громад, адже спільне завдання органів державної влади та Державної служби України з питань праці – забезпечити працівникам гідний соціальний захист та реалізацію їхніх конституційних прав на забезпечення здорових і безпечних умов праці».