gov.ua Державні сайти України
Пошук

Івано-Франківськ: на колегії ОДА обговорили питання запровадження контролю за додержанням законодавства про працю

10 липня 2017

Під керівництвом голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації Олега Гончарука відбулось засідання колегії облдержадміністрації. У роботі колегії взяли участь голова обласної ради Олександр Сич, перший заступник начальника Управління Держпраці в Івано-Франківській області Руслан Мазур, голови райдержадміністрацій, об’єднаних територіальних громад, керівники структурних підрозділів ОДА та територіальних органів центральних органів виконавчої влади.

На колегії обговорювалося питання запровадження контролю за додержанням законодавства про працю відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 26.04.2017 р. № 295 та погашення заборгованості із заробітної плати.

В Україні триває процес розвитку економічного сектора в державі, проте один з основних чинників, який його гальмує, – неформальна зайнятість та нелегальна праця. З одного боку це послаблює економічну систему, з іншого не дає можливості працівникам відчути себе повноцінними громадянами та отримати соціальні гарантії від держави.

«Інспектори, які працюватимуть у складі виконавчих органів міських рад міст обласного значення та об’єднаних територіальних громад, здійснюватимуть перевірки у чітко визначених напрямах: оформлення трудових відносин, додержання мінімальних гарантій в оплаті праці, а також контролюватимуть ситуацію щодо виплати заборгованості із заробітної плати» – наголосив Руслан Мазур.

Такі перевірки мають дати можливість захистити трудові права працівників області, виявляти факти виплати заробітної плати “в конвертах”, порушення мінімальних гарантій в оплаті праці, та сприяти збільшенню надходжень як до державного бюджету, так і до бюджетів територіальних громад за рахунок зростання сум сплачених податків та загальнообов’язкових відрахувань із заробітної плати.