gov.ua Державні сайти України
Пошук

На Сумщині обговорили участь територіальних громад у здійсненні державного контролю з питань праці

27 червня 2017

Питання реалізації повноважень з контролю за додержанням законодавства про працю розглядалися на апаратній нараді за участю голови Сумської облдержадміністрації та начальника Управління Держпраці у Сумській області Юрія Семенога.

На нараді фахівці Управління Держпраці у Сумській області роз’яснили особливості Порядку здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 квітня 2017 р. № 295.

Юрій Семеног акцентував на делегуванні частини повноважень Держпраці органам місцевого самоврядування. Відтепер здійснення державного контролю за своєчасною і в повному обсязі оплатою праці, додержанням мінімальних гарантій в оплаті праці, оформленням трудових відносин покладається й на виконавчі органи міських рад міст обласного значення та сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад.

Очільник Управління Держпраці у Сумській області ознайомив учасників наради із повноваженнями інспекторів праці, наголосив на необхідності створення до 1 серпня 2017 року структурних підрозділів з питань праці та проведення відповідного навчання працівників органів місцевого самоврядування.

Про особливості здійснення державного контролю з питань праці поінформувала заступник начальника Управління Держпраці у Сумській області Наталія Антоненко.

Фахівець зазначила, що формою контролю є інспекційне відвідування та невиїзне інспектування, контрольні повноваження інспектора праці підтверджуються службовим посвідченням встановленого Мінсоцполітики зразка, яке видає Держпраці, реєстр посвідчень інспекторів праці веде Держпраці. Крім того, вона вказала на те, що  інспектори праці мають право проводити аналіз стану виконання вимог законодавства про працю суб’єктами господарювання. Такі заходи носять превентивний характер і за їх результатами штрафні санкції за встановлені порушення не застосовуються.

Також було обговорено порядок накладення штрафних санкцій на суб’єкти господарювання за порушення законодавства та строки їх сплати.