gov.ua Державні сайти України
Пошук

Ризик-орієнтовану практику світового рівня пропонує на Всеукраїнський конкурс «Краще підприємство з охорони праці» ТОВ «Технобуд» з Рівненщини

27 червня 2017

Серед підприємств Рівненщини, що відгукнулися на започаткований Держпраці Всеукраїнський огляд-конкурс «Краще підприємство з охорони праці», – ТОВ «Клесівський кар’єр нерудних копалин «Технобуд». За рішенням журі підприємство представляє Рівненщину на заключному етапі конкурсу.

ТОВ «Технобуд»  належить до французько-швейцарської групи LafargeHolcim, яка є одним зі світових лідерів з виробництва цементу, щебеню та бетону і функціонує у 90 країн світу. В Україні щебеневе виробництво “Лафарж” розпочалося у 2004 році саме з ТОВ «Технобуд». На всіх підприємствах запроваджено ризик-орієнтований підхід в системі охорони праці.

Нині це підприємство – один із лідерів гірничої промисловості, має Сертифікат системи управління якістю стандарту ДСТУ ISO 9001:2009 щодо виробництва щебеню, матеріалів із відсівів дроблення гранітної, щебенево-піщаної суміші.

Виконавчий директор ТОВ «Технобуд» Олександр Ковальчук розповідає, що на підприємстві застосовують правила здоров’я та безпеки. Всі основні виробничі ризики  мінімізують до прийнятного рівня. Щодо кожного із напрямів або типів виконуваних небезпечних робіт розроблені внутрішні корпоративні стандарти зі здоров’я та безпеки, вимоги яких є обов’язковими і поширюються як на працівників, так і на підрядників.

«Є специфічні стандарти для України – енергоізоляція, обмежений простір, – каже Олександр Ковальчук, – а є типові, які збігаються із нормами українського законодавства. У своїй діяльності ми прагнемо дотримуватися всіх вимог українського законодавства, а якщо вимоги компанії є більш жорсткими, то виконуємо більш жорсткі стандарти компанії».

На підприємстві правила здоров’я та безпеки знають напам’ять та виконують без винятку всі його працівники: від керівника дільниці, майстрів, бригадирів до робітників, які зобов’язалися наглядати один за одним.

 «Перед початком виконання будь-якої роботи я завжди оцінюю ризики, – розповідає менеджер підприємства Андрій Сегля. – Ми отримуємо наряд, виконуємо всі правила техніки безпеки, не забуваємо виконувати всі процедури: оцінити ризики, заповнити карту перед початком робіт і приступити до їх виконання.»

Працівники забезпечені спеціальним робочим одягом на будь-яку погоду та виконання специфічних видів робіт. Його шиють на замовлення за розробленими на підприємстві макетами. Весь верхній одяг: куртки, жилети, футболки та штани обов’язково містять контрастний помаранчевий колір, а також світловідбивні стрічки. Також є обов’язковими і використовуються засоби індивідуального захисту рук, органів зору, слуху та дихальних шляхів, такі як: рукавиці, захисні окуляри, беруші чи навушники та респіратори.

Велика увага до здоров’я та безпеки зрозуміла, адже тут працюють 580 осіб – в кар’єрі та 10-ти цехах, на залізничній дільниці, де обслуговують 8 кілометрів залізничних колій, якими щодня відправляють близько 200 вагонів зі щебеневою продукцією

На підприємстві переконані, що усвідомлення ризиків на робочому місці і знання того, як ними управляти, має вирішальне значення для безпечної роботи.