gov.ua Державні сайти України
Пошук

Інспектори ГУ Держпраці в Херсонській області обговорили переваги задекларованої праці зі студентами професійного училища

13 червня 2017

У рамках пілотного проекту з подолання незадекларованої праці інспектори відділу з питань додержання законодавства про працю ГУ Держпраці провели навчальну бесіду зі студентами старших курсів  ДНЗ «Вище професійне училище №2 м. Херсона». Під час зустрічі обговорили питання оформлення трудових відносин, переваг офіційного працевлаштування та негативних наслідків незадекларованої праці.

«Найбільш актуальною проблемою українського суспільства лишається легалізація праці. На жаль, чимало працівників нашої області живуть днем нинішнім, віддаючи перевагу тимчасовій вигоді. Більшість найманих працівників не розуміють, що відсутність правового регулювання трудових відносин робить громадянина незалежної держави рабом» – зазначила головний державний інспектор Світлана Шевцова.

Основна мета, з якою була організована зустріч – переконати майбутніх випускників у перевазі оформлення трудових відносин в законодавчо встановленому порядку, оскільки це гарантує державний захист від незаконного звільнення, безпечні і здорові умови праці, гарантоване право на відпочинок, своєчасну легальну заробітну плату.

Підлітки ставили чимало актуальних питань, серед яких – чи можливо студенту офіційно працевлаштуватись на час літніх канікул, що відрізняє трудовий договір від договору цивільно-правового характеру, що таке «договір аутстаффінгу»?

Відповідаючи на питання, інспектор розказала про процедуру укладання трудового договору та документи, що має надати працівник, підкресливши, що випускник професійно-технічного училища може бути влаштованим на роботу без проходження випробуваного терміну, відповідно до ст. 26 КЗпП України: «…випробування при прийнятті на роботу не встановлюється відповідно молодих робітників після закінчення професійних навчально-виховних закладів, молодих спеціалістів після закінчення вищих навчальних закладів та інших».