gov.ua Державні сайти України
Пошук

Міжнародний день захисту дітей: фахівці Держпраці відвідали з лекцією Київський професійний енергетичний ліцей

01 червня 2017

Першого червня в світі відзначається Міжнародний день захисту дітей.

На підтримку ініціативи Міністерства України у справах сім’ї та молоді, Всеукраїнського комітету захисту дітей, Національного фонду соціального захисту матерів і дітей “Україна — дітям” та інших громадських організацій Указом Президента України від 30 травня 1998 року № 568/98 свято встановлено і в нашій країні.

Ратифікувавши Конвенцію ООН про права дитини, держави-учасниці взяли зобов’язання забезпечити зростання, особливе піклування та захист дітей. Ця дата – нагадування суспільству про повагу до прав дитини, щоб активізувати увагу і конкретні дії громадськості і держави щодо гармонійного духовного і фізичного розвитку дітей, недопущення порушення їх прав.

З нагоди святкування Міжнародного дня захисту дітей завідувач сектору з питань застрахованих осіб та дитячої праці департаменту з питань праці Держпраці Артем Левшин, фахівці Головного управління Держпраці у Київській області Є. Борисенко та П. Сєдих прочитали лекцію учням Київського професійного енергетичного ліцею.

Вибір ліцею був не випадковим. Саме діти, які здобувають професії машиніста, плиточника, електрозварника, монтажника, раніше за інших починають свій трудовий шлях.

У період літніх канікул використання дитячої праці особливо поширено у сільському господарстві, соціально-культурній сфері, сфері обслуговування під час курортного сезону.

Дитяча праця – це не суто українське явище. У світі, за даними МОП, близько 250 мільйонів дітей, які працюють. Функція роботи у дитинстві не повинна бути економічною. На першому місці  – всебічний розвиток та навчання. Важливо це зрозуміти саме дітям. А наш обов’язок роз’яснити та захистити дитину від негативного впливу дорослих у питаннях праці”, – зазначив Артем Левшин.

Упродовж лекції студенти отримали інформацію про трудові права неповнолітніх, способи їх захисту та заручилися підтримкою Держпраці.