gov.ua Державні сайти України
Пошук

На Хмельниччині проведено нараду щодо обстеження димових та вентиляційних каналів

06 серпня 2015

обстеження6 серпня працівниками Управління Держпраці у Хмельницькій області проведено семінар для керівників організацій, які здійснюють обстеження димових та вентиляційних каналів на теренах Хмельницької області, за участю представників ПАТ «Хмельницькгаз».

 Під час наради обговорено вимоги безпечної експлуатації димових і вентиляційних каналів житлових і громадських будинків, дотримання державних будівельних норм України ДБН В.2.2-15-2005 «Житлові будинки. Основні положення» та ДБН В.2.5-67:2013 «Опалення, вентиляція та кондиціонування». Зазначено, що перевірка і прочищення димових та вентиляційних каналів повинна виконуватися спеціалізованою організацією, яка має дозвіл на виконання цих робіт центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю. Безпечну експлуатацію та технічне обслуговування забезпечує власник (балансоутримувач, орендар).

 За результатами роботи семінару керівникам підприємств рекомендовано під час обстеження димових та вентиляційних каналів дотримуватись вимог нормативно-правових актів з питань охорони праці. Результати перевірок оформлювати відповідно до вимог Правил безпеки систем газопостачання. У випадку виявлення несправних та непридатних до подальшої експлуатації димових і вентиляційних каналів невідкладно направляти газорозподільному підприємству акти перевірки їх технічного стану для подальшого відключення газових приладів від системи газопостачання. В обов’язковому порядку попередити власника про заборону користування газовим обладнанням.

 Довідково:

Відповідно до Правил безпеки систем газопостачання «При перевірці димових і вентиляційних каналів визначають: відповідність конструкції і використаних матеріалів вимогам проектної документації; прохідність каналів (відсутність засмічення і наявність тяги); герметичність; відокремленість; наявність і справність протипожежних розсічок від горючих конструкцій; наявність поблизу оголовків встановлених приладів, обладнання у зоні вітрового підпору, що заважає належному повітрообміну; справність та правильність розташування оголовку димоходу відносно даху і розташованих поблизу споруд і дерев з урахуванням зони вітрового підпору; відсутність сажі і смоли – на внутрішніх поверхнях і тріщин – на зовнішніх».