gov.ua Державні сайти України
Пошук

На Одещині інспектори праці роз’яснюють актуальні зміни у трудовому законодавстві в період воєнного стану

08 квітня 2022

Посадовці ГУ Держпраці в Одеській області провели у районній військовій адміністрації м. Болграда Одеської області семінар з питань організації трудових відносин в умовах воєнного стану. На заході були присутні керівники та спеціалісти державних служб, голови громад, керівники та фахівці підприємств Болградського району.

Присутніх було поінформовано щодо вимог Закону України “Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану” від 15.03.2022 р. № 2136-IX, який набрав чинності 24.03.2022 року та діє протягом воєнного стану.

Було наголошено, що Законом по-новому врегульовано окремі питання трудових відносин між працівником та роботодавцем в умовах воєнного часу, враховуючи необхідність забезпечення збалансованості між скороченням видатків роботодавців на оплату відпусток, надурочних годин, годин роботи у святкові та вихідні дні тощо, та забезпеченням мінімально необхідних прав та гарантій працівників та встановлює нові правила організації трудових відносин в умовах воєнного стану усіх підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, виду діяльності і галузевої належності, а також осіб, які працюють за трудовим договором з фізичними особами.

Посадовці ГУ Держпраці звернули увагу присутніх на особливості встановлення та обліку часу роботи, часу відпочинку, порядку організації кадрового діловодства та архівного зберігання кадрових документів у районах активних бойових дій, особливості залучення до роботи деяких категорій працівників, оплати праці, щорічної основної оплачуваної відпустки у період дії воєнного стану, призупинення дії трудового договору у період дії воєнного стану тощо.